Vestiarium* on suomalainen, vuonna 2016 lanseerattu naistenvaatekonsepti, jonka tarkoituksena on nostattaa ja tukea tiedostavia, aktiivisia naisia ympäri maailman. Haluamme tarjota ”hidasta muotia vauhdikkaille naisille”.

Hidas muoti tarkoittaa meille vähitellen uudistuvaa mallistoa. Joka sesongissa esittelemme uusia malleja, värejä ja kankaita, mutta pidämme myös kiinni klassikkotuotteistamme. Uskomme huolelliseen suunnittelutyöhön luodaksemme aikaa kestäviä vaatteita.

”Vauhdikkaille naisille” suunnittelu puolestaan tarkoittaa mallistoa, josta löytyy hyvin istuvia, aikaa kestäviä ja monikäyttöisiä vaatteita naisille, jotka haluavat pukeutua hyvin mutta joilla on paljon tekemistä ja mielenkiinnon kohteita – ja aika usein kortilla. Tarjoamme heille vaatteita, joissa on jujua mutta jotka toimivat toimistolta iltatilaisuuksiin, ovat helppohoitoisia ja juuri oikean kokoisia.

Kaikki Vestiariumin vaatteet valmistetaan lähituotantona pienissä perheyrityksissä. Neuleemme valmistetaan Tuusulassa ja muut vaatteet Tallinnassa. Lähituotanto mahdollistaa sen, että voimme valmistaa juuri sen verran ja sellaisia tuotteita, kuin asiakkaamme haluavat ja tarvitsevat, tuhlaamatta luonnonvaroja. Me myös tiedämme, kuka valmistaa vaatteemme ja tiedämme, että heitä kohdellaan reilusti – se on tärkeää sekä itsellemme että asiakkaillemme. Joka vaatteessa myös lukee sen valmistaneen henkilön nimi.

Käytämme korkealaatuisia, pääosin eurooppalaisia, luonnonmateriaaleja. Muutamat neuloksistamme myös valmistetaan Orivedellä. Aina kun mahdollista, käytämme ekologisia ja luomulaatuisia kankaita, mutta meille on tärkeää varmistaa, että käyttämämme kankaat ovat ennen kaikkea korkealaatuisia.

Jotta vaate istuisi täydellisesti, voimme lyhentää tai pidentää hihoja, kaventaa tai leventää helmoja – ilman lisäkustannuksia. Voimme tehdä monenlaisia mittamuutoksia kaikkiin muihin vaatteisiin paitsi neuleisiin. Kun vaate näyttää ja tuntuu hyvältä, istuu täydellisesti ja on helppohoitoinen ja huoleton, sitä tulee käytettyä aina uudelleen ja uudelleen.

Lisäksi tarjoamme palvelua, jossa mallisto tulee asiakkaan luo, henkilökohtaisen stailistin kera! Voit lukea tarkemmin Shoperience- palvelustamme täällä.

Täydellinen vaatekaappi on unelma, joka voi toteutua. Askel kerrallaan. Siksi perustimme Vestiariumin. Tehdäksemme hyvin pukeutumisesta helpompaa, elämyksellisempää ja eettisempää.

Tarjotaksemme hidasta muotia vauhdikkaille naisille.

*vaatekaappi/ puvusto latinaksi

 

VASTUULLISUUDESTAMME 

Haluamme kertoa mahdollisimman avoimesti arvoistamme ja toimintatavoistamme. Ensinnäkin on todettava, että emme ole täydellisiä, mutta pyrimme joka päivä parempaan. Usein haasteena on tasapainoilu erilaisten näkökantojen välillä – esimerkiksi painottaako parempaa kuitukoostumusta vaiko läheisempää valmistuspaikkaa - ja joskus valinnanmahdollisuudet jäävät vähiin yrityksemme pienen koon vuoksi. Asiakkaamme ovat myös erilaisia – toiselle on tärkeää ostaa puuvillatuotteet luomuna, kun taas toinen kaipaa sekaan elastaania, kun tietää silloin käyttävänsä vaatetta enemmän, jos se tuntuu mukavammalta päällä. Valinnat eivät siis ole suinkaan yksiselitteisiä.

Ympäristön suojelun kannalta ajattelumme lähtee siitä, että tuotteen on oltava laadukas, ajaton ja kaikin puolin sellainen, että sitä tulee käytettyä paljon. Käyttökertojen määrä on kuitenkin eniten ekologisuuteen vaikuttava asia. Kankaan tulee olla laadukasta, istuvuuden hyvä ja huollon mahdollisimman helppoa – lähes kaikki vaatteemme ovat vesipestäviä paitsi helppouden ja edullisuuden myös ympäristön vuoksi, sillä kemiallinen pesu vaatii ympäristöä kuormittavia kemikaaleja.

Seuraavaksi pyrimme löytämään mahdollisimman ympäristöystävällisiä kankaita: luomupuuvillaa, lyocellia, pellavaa, villaa, kierrätyslaatuja – ja jos mahdollista, olematta sekoitteita, jotta kuitujen kierrätys jatkossa olisi helpompaa. Vaatteiden jatkokäyttö kierrätyskuituina on myös yksi syy sille, miksi vältämme ylimääräisiä tarvikkeita tuotteissamme. (Irtoilevat napit eivät myöskään paranna vaatteen pitkäikäisyyttä.)

Lisäksi suosimme luonnonkuituja, ja erityisesti kartamme sellaisia tekokuituja kuten polyester tai akryyli, joista voi irrota mikromuoveja – poikkeuksena tästä esimerkiksi kierrätetyistä muovipulloista valmistetut kuidut. Aina kun mahdollista, valitsemme mahdollisimman lähellä valmistettuja kankaita. Käytämme Suomessa valmistettua 100% merinovillaneulosta sekä 100% luomupuuvillaneulosta. Monet kankaistamme valmistetaan Italiassa, esimerkiksi 100% villa, digipainetut kankaat sekä silkki/elastan. Itävallasta tulee 100% puuvillaa sekä 100% pellavaneulosta, luomupuuvillamme puolestaan tulee Portugalista. Viskoosi/elastan-neuloksemme valmistetaan Turkissa ja lyocell-laadut Kiinassa (haussa on lähempänä tuotettu vaihtoehto). Turkissa valmistetulla neuloksella on Ökotex-sertifikaatti, hollantilainen kangastukku tarkistaa kiinalaiset alihankkijat 4 kertaa vuodessa. Tuotteiden sivuilta löytyy tarkempia tietoja kankaiden alkuperästä ja esimerkiksi sertifikaateista.

Lähituotanto pienissä perheyrityksissä on myös asia, josta olemme ylpeitä, sillä tunnemme tekijät hyvin ja olemme käyttäneet samoja alihankkijoita vuosikausia.

Neuleemme valmistetaan Tuusulassa, esimerkiksi 100% merinoneuleet, 100% luomupuuvillaneuleet sekä mohair-sekoiteneuleet. Langat valmistetaan pääosin Italiassa, merinovilla tulee Etelä-Amerikasta ja on mulesing-vapaata. Myös mohair-sekoitteemme villa on mulesing-vapaata. Mohair-lanka on myös saamassa pian vastuullisesti tuotetun mohairin sertifikaatin.

Kaikki muut tuotteemme valmistetaan Tallinnassa pienessä ompelimossa, joka on myös perheyritys. Ompelijat merkitsevät oman nimensä jokaiseen valmistamaansa tuotteeseen – me siis todellakin tiedämme, kuka minkäkin tuotteen on ommellut. Mulesing-vapaata merinovillaa löytyy lisäksi näiden tuotteiden puolelta.

Tuotantoprosessimme on hiottu varsin vähän ympäristöä kuormittavaksi. Suurimmaksi osaksi tuotteemme valmistetaan vasta tilauksesta, joten ylimääräistä varastoa ei pääse juurikaan kertymään. Meillä on toki valmista varastoa jonkun verran, mutta joka viikko tilaamme täydennyksiä tarpeen ja asiakastilausten mukaan. Samalla pystymme tilaamaan asiakkaille vaatteita mittamuutoksilla tai esimerkiksi erilaisesta kankaasta kuin esillä ollut kappale. Tämäkin varmistaa sen, että tuote on täydellisesti istuva ja juuri oikean värinen, jolloin sitä tulee käytettyä paljon. Tuotteita ei pakata yksittäin vaan isompina nippuina, jolloin pakkausmateriaalia tarvitaan todella vähän – ja kaiken senkin me käytämme uudelleen. Tuotteiden mukana ei tule henkareita tai muuta ylimääräistä. Suurimmaksi osaksi rahtimme kulkee myös maata pitkin - kun esimerkiksi kankaat lähetetään eurooppalaisilta valmistajilta tai tukuista suoraan tehtaallemme Tallinnaan, pysyvät etäisyydet lyhyinä eivätkä kankaat tai valmiit vaatteet kulje ylimääräisiä matkoja.

 

THE STORY BEHIND

Vestiarium* is a Finnish womenswear concept created in 2016 to support and celebrate purposeful women of the world. To offer slow fashion for speedy women.

For us, ‘slow fashion’ means a gradually evolving collection. Each season we introduce new designs, colours and fabrics, but we also hold on to our signature styles. We believe in taking the time to design great pieces that will stand the test of time.

’For speedy women’ then means a fit-for-purpose collection especially designed for women who want to dress well, but have little time to devote to it. It means interesting, but office-savvy designs. Clothes that serve these women from early morning to late evening, and are easy to combine and dress up and down.

All Vestiarium clothes are produced close by in small family-run factories. Our knits are made in Tuusula, Finland and the other garments in an atelier in Tallinn, Estonia. Manufacturing nearby enables us to produce only what our customers want and need, eliminating excess and surplus use of resources, in respect to the environment. And moreover, it enables us and our customers feel good, knowing that the people who make our clothes are treated well. Each garment also carries the name of the person who made it.

We use high quality - mainly European, mainly natural fiber - materials. Some jersey fabrics are also manufactured in Orivesi, Finland. Whenever possible, we use organic and eco-friendly fabrics, but we need to make sure they are the best possible quality.

To make the clothes fit perfectly, we can make sleeves shorter or longer, hems wider or narrower, without any extra cost. We can make measurement changes to all styles, except for the knits. When a garment looks and feels good, fits well and is easy to wash and wear, it will be loved and worn over and over again.

In addition we offer services to bring the shop to the client, accompanied by a personal stylist! You can read more about the Shoperience program here.

A perfect wardrobe is a dream that can become reality. Step by step. That’s why we founded Vestiarium. To do our share for making dressing well easier, more enjoyable and ethical.

To offer slow fashion for speedy women.

*latin for wardrobe